dimarts 12 2013

Mona de Pasqua de brioix




Sé que vaig uns dies per endavant però practico pel gran dia!
Sempre m'ha agradat la Mona, era i és el pastís més esperat de l'any per a mi. En aquell temps els pastissos eren el doble de grans que els actuals i m'agradava badar tots els aparadors dels pastissers del meu poble abans d'anar a comprar-la amb el padrí. 
La que avui us faig és de brioix i us deixo l'enllaç cap a Vikipèdia perquè en veieu els seus orígens. Tot i que nosaltres aquesta no l'hem vist mai i recordem, ja de ben petits, com a clàssica la de fruita ben guarnida amb plomes i pollets.

Si us pregunteu perquè la faig aquest any d'aquestes és perquè uns amics me'n van  parlar i m'ha fet gràcia fer-la. També perquè compto amb l'ajuda del robot de cuina i d'en Narcís que és pastisser i si no me'n surto em traurà de l'embolic. A més ell farà la versió moderna i no vull trepitjar terreny!!!

Ingredients per a dues mones de 20cm
500g de farina de força
100g crema de llet
4 ous eco o de gallines criades en llibertat
2 sobres de llevat deshidratat en pols 
60g de sucre morè
1 culleradeta de sal marina
100g de mantega temperatura ambient
2 cullerades d'anís
2 ous durs
1 ou cru per pintat
2 rodanxes de taronja confitada
2 cullerades de melmelada casolana de cabell d'àngel
Elaboració
1. Preescalfeu el forn a 230ºC.
2. Bulliu els ous amb aigua durant 10 minuts. Reserveu.
3. Poseu la crema de llet al bol del robot de cuina. Programeu 30 segons a 37ºC i velocitat 1.
4. Afegiu els ous, el sucre, l'anís. Programeu 30 segons a velocitat 6.
5. Amasseu durant 3 minuts amb el programador a "got tancat"  i velocitat espiga.
6. torneu a programar durant 2 minuts també a got tancat i velocitat espiga mentrestant aneu afegint la mantega a cullerades grosses.
7. Deixeu reposar a dins mateix del bol durant 1 hora. Passada aquesta hora baixeu amb l'espàtula els que s'hagi enganxat a les parets i programeu 1 minut a "got tancat" i velocitat espiga.
8. Aboqueu a sobre el marbre engrassat amb oli d'oliva i amasseu una mica. Feu dues boles i deixeu reposar uns cinc minuts.
9. Reserveu-ne un bocí per fer les tires per decorar.
10. Estireu les boles amb un corró i una la farciu amb cabell d'àngel i l'altre la deixeu sense farcit. Per veure com fer-ho us adreço al bloc d'en Narcís de Taller de postres.
11. Decoreu amb l'ou dur a un costat, uns talls de taronja confitada i pinteu amb ou batut (no pinteu la taronja) i una mica de sucre morè.
12. Deixeu reposar mitja hora a un lloc calentó i sense corrents d'aire.
13. Enforneu durant 10 minuts.

Per fer-ho sense robot només cal que seguiu la recepta amassant a mà.

Sembla laboriós però si teniu tots els ingredients a punt abans de començar ho fareu a ulls tancats.
La recepta és del llibre de la Thermomix amb algun "toc" meu.

Aquesta mona ha estat preparada amb productes de proximitat i/o ecològics. Amb ous de gallines criades en llibertat. Amb melmelada de cabell d'àngel casolana, farina eco, sucre morè...

M'agrada't molt fer-ho. Repetiré!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...